Kultura i zabava

Gospodarski subjekti općine

Mjesto Ribnik značajna je povijesna lokacija, povijesno i danas administrativno sjedište Općine. Ribnik je smješten u pitomoj udolini na raskrižju «stare» trgovačke ceste što je spajala nekadašnju Kranjsku od Metlike preko Karlovca sa Bosnom, sada državna cesta D6 i ceste koja se od Ozlja vijugavo uspinje do Martinskog Vrha (370 m/nv), te preko Ribnika (151 m/nv) produžava do rijeke Kupe u Pravutini. Slikoviti je to kraj omeđen rijekom Kupom i Lipničkim Gorjem (Gubački Vrh 464 m/nv) na zapadu, te obroncima Svetičkog Gorja sa vrhom Vodenica (537 m/nv) na istočnom dijelu. Cijela dolina bogata je izvorima pitke vode, te prošarana mnoštvom potoka što nude raznolikost životinjskog i biljnog svijeta. Pored samog Ribnika, ovom izrazito ruralnom krajoliku, pripadaju još sela: Obrh, Jasenovica, Novaki Lipnički, Gorica Lipnička, Martinski Vrh, Gornja Stranica, Donja Stranica, Griče, Gornji Goli Vrh Lipnički, Veselići, Jarnevići, Skradsko Selo, Lipnik, Ravnica, Drenovica Lipnička i Sopčić Vrh.

Ribnik je naziv dobio po Starom gradu Ribniku koji je nekad u obrambene svrhe bio okružen ribnjakom, a voda je sezala do samih zidina. Stari grad Ribnik čiji su temelji prema «Lopašiću» sagrađeni u 13 st., danas je spomenik kulture nulte kategorije i jedan je od rijetko sačuvanih srednjevjekovnih nizinskih utvrda tzv. «wasserburg». Prvi su mu vlasnici bili gorički knezovi Babunići. Od 14. st. u rukama je Frankopana krčkih čiji se grb sa šestokrakom zvijezdom i danas nalazi nad glavnim ulazom, od 16. st. Gradom gospodare Zrinski, a nakon njihove propasti u 19. st. ga djelomično obnavlja mađarski plemić Gall. 02. svibnja 1903. godine Grad kupuje Upravna općina Ribnik od Eduarda i Elizabete Hahn za 10.000 kruna. U proteklih 100 godina u Gradu su bili smješteni razni sadržaji od obrtničkih radionica, škole, pošte, skladišta i stanova. U skoroj budućnosti očekuje se temeljita obnova sa muzejsko galerijskim i ugostiteljskim sadržajima čime bi Grad konačno dobio namjenu koju i zaslužuje i time postao interesantan posjetiteljima Ribnika.

Selo Lipnik na obronku istoimenog gorja ima lijep smještaj na spoju nizinskog poljoprivrednog i visokog šumovitog pojasa. Na uzvisini tik pod šumom smještena je župna crkva sv. Ilije Proroka, barokna građevina čiji je najstariji dio (sakristija) sagrađen 1673. godine, a daljnja rekonstrukcija i proširenje u periodu 1770. – 1774. godine, sa zvonikom nad predvorjem i zanimljivom pomičnom oltarnom slikom. Zidine starog župnog dvora nose karakteristične elemente srednjevjekovnih fortifikacijskih građevina. Lipnička župa prvi puta se spominje daleke 1334. godine.

U Lipniku se nalazi najstarija školska zgrada «Pučke škole u Lipniku» iz 1856. godine, te najstarija obiteljska kuća pokrivena «škopom» (slamom) stara preko 200. godina.

U selima Jasenovici, Gornjoj Stranici i Donjoj Stranici, Novakima Lipničkim i drugdje, mogu se razgledati brojni primjerci tradicijskih drvenih «hiža s gankom» koje se na sreću obnavljaju u izvornom obliku, pa će se na taj način sačuvati izvorna arhitektura ribničkog kraja.

Martinski Vrh selo je u najvišem djelu Općine odakle puca pogled do Kleka i Svete Gere, a u istom je sačuvana stara seoska «šterna» (bunar) iz 1929. godine.

U selu Obrh rođen je 1617.-1918. godine Juraj Jurko Križanić veliki teolog, dominikanac, filozof, pisac, skladatelj i svjetski putnik. Poginuo je pod zidinama Beča 1683. godine u bitci sa Turcima kao poljski vojnik, a na povratku iz Sibira u svoj rodni Obrh. Povodom 300-te godišnjice pogibije, u znak sjećanja, postavljene su spomen ploče u rodnom Obrhu i u crkvi sv. Ilije Proroka u Lipniku gdje je kršten.

Čitav kraj ispunjen je mnoštvom sakralnih objekata kulturne vrijednosti kao barokna kapela sv. Petra u Stranici Gornjoj iz 1809. godine, kapela sv. Ane u Gričima, kapela presvetog Trojstva u Ribniku nanovo sagrađena 1909. godine na mjestu stare kapele iz 15. ili 16. st., kapela srca Isusovog u Sopčić Vrhu, kapela Gospe Lurdske u Lipniku i kapela u Veselićima, te mnoštvo raspela na raskrižjima puteva.

Živopisni ruralni ribnički kraj još u nedavnoj prošlosti dopunjavali su tradicijskih zanati, a najpoznatiji su bili lončari iz Veselića, mlinari, kolari, kovači i ostali drvodjelci. Dio predmeta tradicijskog obrta i umijeća, sačuvan je, te uz kulinarske specijalitete i druge domaće proizvode, mogu poslužiti kao dio turističke ponude ribničkog kraja.

Razgledavanje kulturnih znamenitosti i ribničkog krajolika moguće je i brojnim pješačkim i biciklističkih stazama.

U naselju Ravnica nalazi se izvorište i jezerce Rilac na kojemu je moguć cjelodnevni boravak uz roštilj i odmor pod sjenicom. Vikendom i praznikom dozvoljen je ribolov sa godišnjom ili dnevnom ribolovnom kartom.

Pretraži


Općini Ribnik su dodijeljena sredstva na temelju Natječaja za provedbu operacije 7.1.1. „Izrada planova za razvoj jedinica lokalne samouprave i naselja u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. godine za ulaganje u izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik.
 
Cilj ovog Projekta je pozitivno utjecati na prostorni i gospodarski razvoj Općine Ribnik. Ukupan iznos prihvatljivog ulaganja unutar Izrade Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik iznosi 62.000,00 HRK. Stopa sufinanciranja koju je ostvarila Općina Ribnik je 100% od ukupno prihvatljivih troškova. Iznos sredstava potpore iz proračuna Europske unije iznosi 52.700,00 HRK koja sudjeluje sa 85% ukupne vrijednosti potpore za izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik.
 
Sredstava iz proračuna Republike Hrvatske iznose 9.300,00 HRK te sudjeluju sa 15% od ukupne vrijednosti potpore za izradu Strateškog razvojnog programa Općine Ribnik.
PREUZMI: PDF dokument

KARTA OPĆINE RIBNIK